Kilka słów o zakładzie przetwórstwa mięsnego Demeter w Kamieńsku

mięso grilowane

Firma Demeter z Kamieńska w województwie łódzkim od wielu lat rozwija swoją działalność związaną z przetwórstwem mięsnym, dostarczając świeże i smakowite wyroby. Trafiają one na stoły w całej Polsce, zachwycając wybornym smakiem. Stają się podstawą codziennych jadłospisów oraz odświętnych dań. Urozmaicają menu i stanowią doskonale źródło wartości odżywczych. Nasze mięso wołowe, wieprzowe, drób oraz wyroby wędliniarskie to po prostu kulinarna doskonałość, której doświadczać można w każdym kęsie!

 

Jaka jest nasza historia?

Przedsiębiorstwo produkcyjno-handlowo-usługowe „DEMETER” zostało założone w sierpniu 1992 roku. Początkowo miało swoją siedzibę na terenie należącym do Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Kamieńsku oraz w przynależących do niego budynkach. Na początku działalności w przedsiębiorstwie zatrudnionych było dwudziestu wykwalifikowanych pracowników, a wolumen produkcji wynosił tonę wyrobów dziennie. W następnych latach Zakład szybko się rozbudowywał i stopniowo zwiększał swoje zdolności produkcyjne.

 

  • Za „nową erę” PPHU „Demeter” Sp.J. można uznać rok 2000, w którym właściciele zdecydowali się wykupić grunt, jak również budynki od Spółdzielni Gminnej w Kamieńsku. Rozpoczęto także gruntowną przebudowę całego zakładu.
  • Całkowicie zmodernizowano zarówno część ubojową i rozbiorową, jak również halę produkcyjną, dostosowując zakład do wszystkich wymagań stawianych przez Unię Europejską oraz polskie przepisy w obszarze Prawa żywnościowego.
  • Otworzono także sklepy mięsne w łódzkim, śląskim oraz w pozostałych częściach kraju.

 

W kolejnych latach zakład stale się rozwijał, inwestowano w zakup nowoczesnych maszyn, powiększała się powierzchnia produkcyjna poprzez dobudowanie kolejnych hal, sukcesywnie otwierano kolejne, własne punkty sprzedaży, a także rozszerzano asortyment o kolejne grupy produktów.

 

System HACCP

W przedsiębiorstwie „Demeter” produkcja prowadzona jest zgodnie z przepisami prawa żywnościowego obowiązującymi w Polsce, aby zachować należyte bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych wyrobów gotowych. Stale przeprowadzane są szkolenia pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji. Dbamy także o odpowiednie wyposażenie zakładu mięsnego, które pozwala wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Dzięki temu mogliśmy wprowadzić system HACCP, którego przestrzeganie jest kontrolowane przez stały nadzór weterynaryjny.

 

Co nas wyróżnia?

Nadrzędnym celem właścicieli zakładu jest oferowanie konsumentom wyrobów, które cechują się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. Przywiązują zatem szczególną wagę do jakości pozyskiwanych surowców zwierzęcych. Stawiają głównie na regionalnych i sprawdzonych dostawców, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju lokalnych gospodarstw rolnych. Właściciele podążają za nowoczesną technologią i bazują na aktualnej wiedzy dotyczącej technologii żywności, jednak najistotniejsze jest dla nich zachowanie tradycyjnych walorów smakowych oferowanych produktów.